Cercar en aquest blog

divendres, 15 de maig del 2020

Tasques Tercera Avaluació (3)

Hola nois i noies, aquí teniu les següents tasques de naturals, recordeu enviar-les al mail dibanebi@hotmail.com, amb termini orientatiu fins el dia 29 de maig.


L'Univers i La Terra (III)

Aquesta setmana us proposo unes activitats que giren al voltant de la Terra… Pots trobar la informació al llibre o bé  a internet.
1.Per començar identifica les següents capes de la Terra (seria més correcte parlar de les capes de la geosfera, que correspon a la part sòlida de la Terra):













2. La primera capa, a la vegada es divideix en unes altres capes, identifica-les:











3. I la capa més profunda es divideix en dues subcapes, el _______ intern i el ________ externCuriosament la capa interna, que té una temperatura al voltant dels 6000 ⁰C, és sòlida i l’externa és líquida amb temperatures d’uns 3000 ⁰C . Et proposo que investiguis perquè és sòlida i perquè dic “curiosament”.

4. Pensa que l’excavació més profunda que ha arribat a fer l’home no passa dels 12 Km (Es va fer a la Península de Kola a Rússia), i el radi de la Terra és de 6371 Km. Com pot ser que tinguem tota aquesta informació de l’interior de la Terra? Doncs a partir de molts estudis, des de l’anàlisi de meteorits, càlculs matemàtics fins al mètode que ara et proposo investigar, el Mètode Sísmic:
a. Què estudia la Sismologia?
b. Busca una imatge d’un sismògraf i descriu-la.
c. Com van relacionar els científics les ones sísmiques amb les capes de la Terra?

5. Per mesurar la intensitat d’un terratrèmol es fan servir diferents escales, la més coneguda és l’Escala de Richter. Investiga els seus valors i busca algun exemple de terratrèmol que s’hagi produït amb informació del seu valor en l’escala de Richter.

6. Per últim, una activitat molt curiosa, hi ha una altra escala que mesura la intensitat dels terratrèmols en funció del grau de destrosses en les construccions humanes. És l'Escala MSK i té 12 graus (el grau 1 és el d’intensitat inferior), a continuació hauràs de posar en ordre els següents efectes, dintre de l’escala MSK, de l’1 al 12:
- La sacsejada no és percebuda pels sentits humans, només detectada i enregistrada pels sismògrafs.
- Grans esquerdes en el terreny amb importants desplaçaments horitzontals i verticals. Caiguda de roques i enfonsaments a les valls.
- La sacsejada és percebuda solament per algunes persones en repòs.
- Danys importants en construccions, fins i tot en les de bona construcció, en ponts, embassaments i vies de tren.
- La vibració percebuda és semblant a la causada pel pas d’un camió lleuger.
- Esquerdes en el sòl d’alguns decímetres d’amplada que poden arribar a un metre.
- Les finestres, portes i vaixella vibren. Els pisos i murs cruixen. El mobiliari es comença a moure. Els líquids continguts en recipients oberts es mouen lleugerament.
- Cauen monuments i columnes. Pànic general. Danys considerables en el mobiliari. Els animals corren desordenadament i emeten sons particulars.
- Les construccions es mouen amb una vibració general. Els objectes penjats es balancegen àmpliament. El sisme és percebut a l’interior dels edificis per la majoria de les persones i per moltes a l’exterior.
- En alguns casos es trenquen branques dels arbres. Els mobles, fins i tot els pesats, es desplacen o tomben. Els llums penjats sofreixen danys parcials.
- Els mobles pesats poden arribar a moure’s. Les campanes petites de torres i campanars poden sonar.
- Sonen les campanes grans. En alguns casos, es produeixen esllavissades en carreteres que passen per vessants amb pendents acusats.

PLANETA TIERRA: "Está en tus manos".Fins aviat!!!